
ALBEDO
Güneş panelleri, alternatif akım üretmek için gelen radyasyonu emmek için fotovoltaik hücreler kullanır. Aynı güneş panelleri, radyasyonun bir kısmını yansıtır. Bu yansıyan radyasyonlar boşa gider. Bu yansıyan radyasyondan faydalanmak, güneş enerjisi sisteminin verimliliğini artıracaktır. Bu verimlilik yatırımcı veya üreticiler tarafından gözardı edilemeyecek kadar önemlidir
Güneş panellerindeki Albedo, gelen radyasyonun %16,67’sini doğru akıma dönüştürür. Gerisi ısı olarak dağılır. Albedo, herhangi bir astronomik gövdeden gelen yayılmış ve yansımış güneş radyasyonunu ölçer.
Albedo değer aralığı 0 – 1 dir. Albedo kesri, güneş panelinin yerleştirildiği yüzeyin doğasına bağlıdır. Örneğin, asfaltın albedo değeri kardan farklıdır. Şüphesiz bunun nedeni, asfaltın koyu renkli bir alıcı, karın ise açık renkli olmasıdır. Sıfır orana sahip güneş panellerindeki albedo, gelen radyasyonun %90’ından fazlasını emer. Bu arzu edilir bir durumdur çünkü 1 albedo, panelin çok yüksek oranda yansıtıldığı anlamına gelir.

ALBEDO VERİMLİLİĞİ
Siyah ve %22 verimliliğe sahip bir güneş paneli örneği ile hesap yapalım. Bu, üretilen her kWh elektrik için panele düşen enerjinin ((1/22)*1kWh)’den elde edilen 4,5 kWh olduğu anlamına gelir. Bunun 3,5 kWh’si ısı olarak yayılırken kalan 1 kWh’si elektrik üretir. Eğik bir güneş panelinin albedo değerlerinin yansımasının etkisi aşağıda sunulmuştur. Görüntüden, Güneş Panellerindeki Albedo‘nun öğle saatlerinde en önemli olduğu açıktır; bu nedenle, kar bulunan bölgelerde bunu değiştirmek çok önemlidir.
FARKLI YÜZEYLERİN ALBEDO DEĞERLERİ
Karşılaştırıldığında, diğer yüzeyler geniş bir albedo değeri aralığı göstermektedir
- Ormanların albedo değeri yaklaşık 0,15’tir
- Çayırlar 0,25 albedo ile biraz daha yansıtıcıdır
- Çöl kumları daha açık renklidir ve 0,4 albedoya sahiptir.
- Kutup sıcaklıklarının düzenlenmesinde hayati önem taşıyan okyanus yüzey buzu, 0,6 albedo ile güneş ışığının yaklaşık %60’ını yansıtır
- Taze kar, yüksek yansıtıcılığa sahiptir ve albedosu 0,8’dir.
- Biraz daha az yansıtıcı olan eski kar, 0,7’lik bir albedoya sahiptir
- Beyaz mermer,beyaz kaya veya mermer tozun yansıtıcı özelliği , gri veya daha koyu mıcır ve kayadan oluşan yüzeylere göre çok yüksektir.

DÜNYA ÜZERİNDE ALBEDO ETKİSİ
Açık renkli yüzeyler güneş ışınlarının büyük bir kısmını atmosfere geri döndürür (yüksek albedo). Koyu renkli yüzeyler güneş ışınlarını emer (düşük albedo).
Buz ve karla kaplı alanlar yüksek albedoya sahiptir ve buzla kaplı bir Arktik, aksi takdirde okyanuslar tarafından emilecek ve Dünya yüzeyinin ısınmasına neden olacak güneş radyasyonunu yansıtır. Dünya yüzeyinin kar ve buzla kaplı olan oranı, gelen güneş radyasyonunun ne kadarının yansıtıldığı veya emildiği konusunda çok şey söyler. Düşük albedo (koyu yüzeyler) daha fazla enerji alımına ve dolayısıyla ısınmaya yol açar. Dahası, daha fazla buz ve kar eridiğinde, daha fazla koyu yüzey olacaktır. Bu nedenle bu, kendi kendini güçlendiren bir etkidir. Arktik’teki iklim değişikliği, dolayısıyla küresel iklim değişikliğinin gelişimi için önemlidir.
ECOROADS UYGULANMIŞ ZEMİNDE ALBEDO YÜZEYİ
Güneş Enerjisi Santrallarının montajı yapılacak olan zeminlerde genellikle mıcır kullanılmaktadır. Mıcır , teknik olarak ısı ve ışık emen bir malzemedir. Bu özelliği , panellerin yansımadan faydalanma yüzdesini % 0,5 e kadar düşürdüğü gibi, nakliyesi ve miktarı nedeniyle de yüksek maliyetler oluşturmaktadır.
Son teknoloji ürünü bifacial panellerin çift yönlü algılama özelliği nedeni ile zeminden yansıtma yapmak amaçlı geliştirdiğimiz ECOROADS esaslı yüzey tasarımı ile yıllık % 4-7 arası verim artışı sağlanmaktadır.
Doğal zeminin nebatisi alındıktan sonra 20 cm derinliğinde riperlenir. Riperlenen zemin, su ile seyreltilen ECOROADS ile optimum neme getirilir. Daha sonra silindir marifeti ile sıkıştırılan zemin 72 saatlik kürlenme süreci sonunda , yansıma yüzeyinin serilmesi ile panel montajlarının yapımına geçilir.
